Madeira kulinářská

Ať už pojedete kamkoliv, nebuďte líní a zeptejte se svých domácích či domorodců z ulice, kam zajít. Nám se vždy vyplatilo zajít za jídlem do vedlejší uličky. Jedině tam, ochutnáte to, co místní. A ti nikde na světě nejedí špatně. A co si objednat na Madeiře?

Rybí mix gril
Naše dvorní restaurace A Poita nabízela každý den tento pokrm v trochu jiném provedení. Záleželo na tom, co jejich rybář zrovna chytil. K jídlu nabízeli salát, domácí chleba či brambory. Pokud jste rybí, pošmáknete si. Zejména grilovaný steak z tuňáka či "cavallo de india" byly boží. A nechtějte do tohoto pokrmu krevety, ty se v okolí Madeiry neloví...

Tapaz
Náš největší gastronomický zážitek se odehrál v městečku Porto da Cruz v malinkém bárku, který funguje hlavně jako jídelna místních. Okolo dvanácté se zde sjelo tolik aut, že hladoví policisté museli stát na obrubníku. K domácímu vínu (vinho da casa) nám kouzelný mužíček nanosil od každého jídla, které připravoval, kousíček. Ochutnali jsme steak z tuňáka, naložené vepřové v olivovém oleji, čerstvou omeletu s rajčaty, sušené tresčí maso v oleji... Božííí a pokud na ostrov pojedete, tohle místo je MUST SEE. :-)

Madeirské ovoce
Kupovali jsme ho na trhu s heslem, čím méně toho prodejce má, tím spíše jde o jeho, místní produkt. Okouzlil nás zejména banana fruit- zelená šiška s chutí mezi ananasem a banánem.  Čerstvá manga s plnou ovocně máslovou chutí či jejich maličké sladké banány. Ze zeleniny poté batáty, xus-xus, který připomínal okurku kříženou s paprikou či exotická pitanga, která roste jen na Madeiře a v Brazílii. Každý si zde najde své.

Grilované přílepky s citronem
Tohle jídlo bychom asi neochutnali, ale jeden večer jsme vyrazili do restaurace s našimi domácími. A oni přílepky objednali. Bez jejich ochutnání prý nemůžeme odjet z Madeiry. Jedná se o malé lasturky, které jsou přilepené ke skále. Ráno je rybář sesbírá, donese do restaurace, kde jdou večer na chvilku pod gril a těsně před snědením je pokapete citronem. Lahoda. Zážitek. Dokonalá chuť.

Espetada /Espada
Dva stejně znějící ale odlišné pokrmy. Espetada je grilované hovězí maso, které se tradičně připravuje na otevřeném ohni napíchané na vavřínové větvi. My jsme měli tu čest ochutnat tohle jídlo přímo od našich domácích s jejich přáteli. Pro masaře a masařky lahoda.

Espada je smažená ryba tkaničnice, tradičně podávána s grilovaným banánem. Její maso je bílé a lahodné. Pro ochránce přírody a slabší povahy, jídlo ovšem nedoporučuji. Svou černou barvu a vypoulené oči ryba získává prudkou změnou tlaku při výlovu. Normálně je totiž stříbrná a žije v kilometrové hloubce moří.


A nemůžu zapomenout na tekutý madeirský poklad ponchu. Jedná se čerstvý ovocný drink, který Vám rádi připraví v každé restauraci. Nejlepší jsme ale měli opět od našich domácích. K výrobě jsou potřeba čerstvé citrony, třtinový cukr, madeirský třtinový rum a speciální dřevěné míchadlo. A je to docela hezký dárek z cest.
Cestovní verze ponchy s námi byla i v Krkonoších.

Komentáře

Oblíbené příspěvky