Madeira na první pohled

Tipy z naší dovolené na Madeiře, část první.

Kdy vyrazit
Madeira je známá jako ostrov věčného jara. Během celého roku se teploty pohybují průměrně kolem 18°C. Na jihu ostrova, který je více turistický, okolo 20°C. Hlavní sezóna je zde rozdělená mezi leden/únor (seveřané) a léto (středoevropané). My jsme vyrazili v půlce října. Výhodou tohoto rozhodnutí byly levnější letenky, méně turistů a nižší ceny, také jsme si dosyta užili loňské příjemné české léto bez veder. Takže za nás podzim ideál. 

Ubytování
Od počátku jsme chtěli do soukromí, sterilní hotelové prostředí bez chuti a zápachu není nic pro nás. Bydleli jsme ve vesničce Madalena do Mar, která je nejslunečnějším místem celého ostrova. Útulné pokoje, vyhřívaný bazén, letní terasa s kuchyní a milí domácí přesně naplňovali naše požadavky. Kdo by chtěl kontakt, rádi ho poskytneme.

Nakupování
Není zde pravidlem, že v každém městečku/vesnici najdete obchod. Větší nákupy jsme proto podnikali ve Funchalu či blízkém Ribeira Brava. Ovšem jako všude zde platí, následuj domorodce - každodenní nákup jsme probíhal na místní pumpě. Pekli zde čerstvé pečivo, podávali vynikající kávu a měli základní sortiment potravin. Za nás palec nahoru.

Jazyk
Ve větších městech, na památkách či v informačních centrech si vystačíte s angličtinou. Pokud jste ale cestovatelé, kteří jedou na vlastní pěst a rádi zabloudí mimo tradiční trasy (čemuž fandíme), připravte se na nechápavé pohledy a úsměvy. Domácí totiž obvykle nerozumí ani španělštině, která zní a píše se velmi podobně. Alespoň pár základních slovíček, proto doporučujeme do paměti zapsat.

Levády
Madeirský fenomén. Zavlažovací kanály vedoucí z deštivého severu ostrova na suchý a teplý jih. První kanály vznikaly již v 15. století, poslední ve 20. století. Při jejich budování zahynulo mnoho lidí, ale jejich hodnota je vysoká. Přivádí potřebnou vláhu zemědělcům a zajišťuje zábavu turistům, kteří na ostrov proudí. Bez projití jediné z ostrova nemůžete odjet. Tipy, které levady stojí za to, budou v dalším článku.
Levády, madeirský fenomén
Doprava
V hlavním městě Funchalu a okolí, lze využít městskou dopravu, která funguje údajně dobře a levně. My jsme měli na celý náš pobyt pronajaté auto. Byli jsme soběstační a mohli jsme na místech, kde se nám líbilo zůstat, tak dlouho, jak jsme chtěli.
Řízení na ostrově ale není nic pro začátečníky, místní úzké strmé uličky s kolmými zatáčkami, nejsou pro fajnovky. Auto jsme bukovali den předem a cena vyšla příznivěji, než s měsíčním odstupem.

Co s sebou
Určitě si nezapomeňte doma kvalitní čelovku (levády vedou často tunely, kde mobil nestačí). Nepromokavá bunda, pláštěnka a pevná obuv je do hor také nezbytností, neboť počasí se zde mění během minut. Pro běžce doporučujeme také vhodnou obuv, na ostrově je spousta krásných trailů. Kdo plánuje zůstat u moře, nemusí si brát nic speciálního :-).

Mapy a turistické značení
Doporučujeme stáhnout offline mapu od mapy.cz. Všechny turistické trasy zde byly vyznačené a my jsme se ani jednou neztratili. Na druhou stranu jsme orienťáci a nelpíme na každém detailu. Nevylučujeme ani koupi klasické turistické mapy.

Značení hlavních tras je velmi kvalitní. Obvykle jdete podle levády po kamenném chodníčku, v mnoha případech jsou cesty lemované zábradlím/lany. Není se proto čeho bát. Pokud se ovšem vydáte mimo hlavní proud, je dobré být sebevědomí. Madeira je velmi hornatá a tak cesta, která z mapy vypadá jako dávačka na pár minut zabere i hodinu. Vyplatí se proto věřit si, že jdete dobrým směrem :-).
Počasí v madeirských horách může být různé. Vlevo: naše štreka, vpravo: geo.de

Hodily se Vám tyto informace? V příštím článku se pořádně nadlábneme.

Komentáře

Oblíbené příspěvky