Knižní tipy

Základní věc je číst, číst a číst. Pokud čtete, přemýšlíte. Pokud přemýšlíte dostáváte nové nápady. Když se podíváte na fotku Benátek, moc o ní nepřemýšlíte. Když o nich čtete, zapojíte představivost. Čtení je to, co z nás dělá lidi.
Václav Smil, geolog


Pecka. Spousta knih se zaobírá holocaustem a koncentračními tábory. Tato ukazuje úplně jiná zvěrstva druhé světové války a komunistického režimu (jak aktuální) - pracovní tábory na Sibiři, kde někteří vězni strávili i přes 20 let svého života. Ukazuje lidství v těch nekrásnějších i nejdrsnějších podobách. Dokazuje, že láska, lidská síla a odvaha existují a nezmizí. Moc hezká.

Krásné pohlazení po duši a zamyšlení nad tím, zda ten krysí závod, který někdy v Evropě žijeme, vede ke spokojenosti nebo jinam. Norská spisovatelka píše o cestování, samotě a objevení sama sebe. Moc jsem si užívala specifický styl krátkých vět, který zážitek ze čtení umocňoval a nerušil. Třešničkou na dortu je poté grafika nakladatelství Kniha Zlín.

Petera Maye prostě žeru. Při popisu drsné skotské krajiny cítím slanou vůni moře, slyším burácení větru a vlny tříštící se o skalnaté pobřeží. Musím přemýšlet nad složitými postavami s propletenými osudy. Hlavní hrdina, policejní detektiv Fin McLeod je sice násoska a mrmlal (ostatně jako všichni současní detektivové), ale je sympatický a uvěřitelný. Doporučuji všem, kterým nesedí severské drastické detektivky.

Zase mě klamal obal. Podle květinky a barev jsem čekala zamilovanou roadmovie z USA s cílem na Aljašce... Jak příjemný omyl. Mluví o věcech a pocitech, které si z části prožil každý z nás- pubertální vzdor, snahu zapadnout, prvních lásky a ztráty, se kterými se každý musí vypořádat jak nejlépe umí.... 

Zajímavá kniha s příběhem, o kterém budete přemýšlet. Přibližuje svět uprchlíků a lidí jiných barev kůže než bílé. Silné téma, silné hrdinky. Jediné, co mě mrzelo, je moderní otevřený konec. Doufám, že si jím autor nechystá půdu pro druhý díl...

Komentáře

Oblíbené příspěvky